Fredagen den 14 juni 2024 träffades medlemmarna för den årliga kongressen på Knistad Herrgård, strax utanför Skövde. Förutom det stadgeenliga årsmötet bjöds på föredrag om det förestående valet i USA och hur det kan påverka handels- och utrikespolitiken. Därtill hade vi gott om tid för ett härligt umgänge och nätverkande. Under lördagen begav vi oss på en kulturhistorisk expedition till Varnhems klosterkyrka, Kata gård och Hornborgarsjön.
Under årsmötet omvaldes Jan Rundqvist till ordförande för det kommande året. Erik Wildt-Persson (KLF), Kristina Gustafsson (Lantmännen), Patrik Myrelid (Lantmännen) och Jörgen Karlsson (Vallberga Lantmän) omvaldes till styrelseledamöter för en period om två år.
Verksamhetsberättelsen för 2023 gav en bild av ett utmanande år, på många sätt. Vädret gav stora utmaningar för skörden, de geopolitiska utmaningarna med krig i Ukraina och mellan Israel och Hamas påverkar världsläget, inflationen och ränteläget har betydelse och vi såg det första utbrottet av Afrikansk svinpest i Sverige. Livsmedelssystemet har samtidigt dock hamnat mer i det allmännas fokus och diskuteras i termer av självförsörjningsgrader och beredskap. Vi ser också att diskursen i Europa kring livsmedelsproduktionen mer tar fasta på frågor som autonomi och produktion.
Lördagens exkursion i Västergötlands kulturhistoriska landskap var ett uppskattat inslag. Det första stoppet var Kata gård. Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.
Naturligtvis stannade vi också i Varnhems klosterkyrka. I dess välbevarade romansk-gotiska miljö har Stockholms grundare Birger Jarl och enligt traditionen fyra svenska medeltidskungar fått sitt sista vilorum.
Därefter satte vi kurs mot Hornborgarsjön och stannade i det fina naturrummet. Hornborgarsjön är en av Europas främsta fågelsjöar, närmare 300 artera har setts här. Återskapandet av den utdikade sjön är också ett av de största naturvårdsprojekten som någonsin genomförts i Sverige.
Tack till alla som medverkade i årets kongress och gjorde den till en minnesvärd upplevelse!
Comments