top of page
Kuperat landskap i gryningen
Senaste nytt

Lägesrapport om svensk spannmålsskörd 2025

  • F&S
  • 3 okt.
  • 2 min läsning
ree

Vid Foder & Spannmåls kvalitetskommittés möte den 1 oktober gjordes en genomgång av det aktuella läget i 2025 års spannmålsskörd. Här är de viktigaste slutsatserna.


Sammanfattning

Kommittén noterar med oro att en hel del analyser av hemmalagrad spannmål redan visar på förekomst av lagringsrelaterade mögelsvampar. Det är av synnerlig vikt att alla som lagrar spannmål har en noggrann temperaturövervakning.


Vad gäller DON (deoxynivalenol) har de senaste veckorna visat på en hög andel havreleveranser, i första hand från Värmland och Dalarna, med halter över gränsvärdet för livsmedel.


Om skörden

I Götaland och Svealand är skörden i stort sett avklarad, med överlag god avkastning och bra kvaliteter. Kommittén vill dock framhålla att situationen därmed inte är problemfri. Noteras kan särskilt följande.

  • Beträffande mykotoxiner har cirka 8 000 DON-analyser rapporterats in till Foder & Spanmål, varav flertalet avser havre. Halterna var mycket låga i början av skörden, men efter regnen i månadsskiftet augusti/september steg halterna i framför allt Värmland och Dalarna. Vissa veckor har 20-30 procent av leveranserna av havre i dessa områden legat på nivåer över gränsvärdet 1 750 ppb.

  • Förekomsten av mjöldryga i råg är betydande, vilket ställer krav på effektiv rensning. En sammanställning av förekomsten fördelat på regioner är under framtagning, men preliminära siffror visar på att i vissa områden kan runt 40 procent av inleveranserna av råg ligga på nivåer över gränsvärdet 0,2 g/kg innan rensning.


Risker

Det som mest oroar spannmålshandeln i nuläget är risken för kvalitetsförsämringar vid lagring .Redan nu visar många analyser på gårdlagrad spannmål på alldeles för hög förekomst av lagringsrelaterade mögelsvampar och på för hög vattenaktivitet. Mycket spannmål höll höga temperaturer vid inlagring och risken för återfuktning av en vid inlagring till synes torr vara är därför stor. Detta innebär stora risker för lagringsskador i form av mögel och insekter. Kommittén vill därför understryka vikten av att man har noggrann och systemastisk kontroll av sina lager, till exempel genom mätning av varans temperatur. Observeras förändringar är det viktigt att omgående vidtaga åtgärder. Annars försämras kvaliteten mycket snabbt och man riskerar nedklassning eller kassation.

 
 
bottom of page