Dokument
Riktlinje
Övervakning av salmonella i fodertillverkning
Branschriktlinjernas syfte är att vara normgivande för hur provtagning för att upptäcka salmonellasmitta i foderanläggningar ska utföras och vilka åtgärder som ska vidtas vid salmonellafynd.
Målgruppen för riktlinjerna är företag som tillverkar foder till livsmedelsproducerande djur, men de kan i tillämpliga delar användas även av andra aktörer inom foderområdet såsom råvaruproducenter eller tillverkare av foder till sällskapsdjur. Riktlinjerna är utarbetade i samråd med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt
Riktlinje
Besiktning och rengöring av fordon efter transporter av foder innehållande fiskmjöl
Syftet med riktlinjerna är att skapa en för branschen gemensam, och av behörig myndighet godkänd, norm för besiktning och rengöring av fordon vid transporter av foder med fiskmjöl och annat foder på samma fordon. Riktlinjerna är avsedda att användas av företag som tillverkar eller transporterar foder till livsmedelsproducerande djur och är ett komplement till relevanta avsnitt av EFMC (European Feed Manufacturers Code), som utarbetats av Fefac
Rekommendation
DON och ZEA i spannmål
Rekommendationen syftar till att underlätta för odlare att minska risken för angrepp av axfusarios och förekomst av fusariumtoxinerna DON och ZEA. Rekommendationerna uppdateras årligen och har tagits fram av Jordbruksverket i samråd med Agroväst, Hushållningssällskapet, LRF, SLU, utsädesföretag och spannmålshandel.
Rekommendation
Mykotoxiner i spannmål
Branschrekommendationens syfte är att underlätta spannmålsbranschens mottagning och hantering av spannmål med avseende på vissa mykotoxiner som kan förekomma i inleveranser av spannmål. De är baserade på de legala förutsättningarna den 1 juli 2024 och är beslutade av Foder & Spannmåls kvalitetskommitté den 28 augusti 2024.
Vägledning
Sprängämnesprekursorer
För att förhindra terrorism med hemgjorda sprängämnen har utgångsämnen till dessa, så kallade sprängämnesprekursorer, reglerats inom EU. Reglerna innebär att kontroller behöver ske vid överlåtelse av produkter som innehåller dessa ämnen. Vidare måste misstänkta transaktioner, stölder och försvinnanden rapporteras till polisen. Vi har sammanställt de regler som gäller i en vägledning, där bland annat en mall för kundförsäkran finns.
Handelsvillkor
Allmänna inköpsvillkor
För inköp av spannmål från primärproducenter har vi utarbetat Allmänna Inköpsvillkor. Dessa villkor är anpassade till dagens handelsmodeller och är fria för vem som helst att använda sig av. Kom ihåg att det det ska stå på kontraktet vilka villkor som gäller och de bör även vara bifogade.
Handelsvillkor
Gula Boken
För handeln med spannmål och fodermedel i parti-handelsledet togs det redan 1906 fram "Allmänna bestämmelser för handeln med spannmål och fodermedel". De har reviderats ett flertal gånger genom åren, senast 2019. Bestämmelserna går i dagligt tal under benämningen "Gula Boken", efter den färg som funnits på pärmarna sedan urminnes tid. Gula Boken är resultatet av ett samarbete mellan oss och Svenska Kvarnföreningen.