Vårt årliga event Branschdagen är nu genomfört. Dagen bjöd på intressanta föredrag, ett härligt sorl från umgänget bland alla deltagare och allt i fantastiskt fina lokaler hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Nöjda deltagare är lika med nöjd arrangör
När vi frågat deltagarna om deras övergripande omdöme av dagen får den 4,43 poäng av 5 möjliga. Det är ett kvitto på att Branschdagen är ett event väl värt att besöka. Frågan hur väl deltagarna instämmer i påstående att de fått chansen att prata med intressanta människor får 4,61 poäng av 5 möjliga. Vi vet att det är viktigt att skapa utrymme för samtal och är nöjda med att våra ansträngningar för att skapa detta visar resultat.
En summering av dagens innehåll
Tillsammans utforskade vi frågan om en stärkt beredskap i livsmedelskedjan. Denna är just det - en kedja - av aktörer och beroenden som samverkar för att vi ska få mat på bordet. Varje länk behövs, så även våra medlemsföretag, och vi behöver inkludera hela kedjan i arbetet för att lyckas. Det var ett budskap vi ville få fram, liksom en uppmaning till samhället att vara modigt nog att satsa på sina grundläggande funktioner.
Vi är inte den enda länken i kedjan. Därför tog Patrik Strömer från Livsmedelsföretagen, Lena Lind från Livsmedelsverket, Ulrika Dahlin från Svensk Dagligvaruhandel, Martin Allard från utredningen om en ny livsmedelsberedskap och Patrik Myrelid från Lantmännen plats på scenen och diskuterade frågan ur sina respektive perspektiv. Det blev ett uppskattat samtal och enigheten i panelen var stor om att vi nu behöver gå från ord till handling.
Mattias Persson, chefsekonom och global chef för Swedbank makroanalys, höll ett briljant föredrag om marknadsläget och vad vi kan förvänta oss framöver. Utvecklingen på området har förstås en direkt påverkan på lönsamheten i vår kedja och möjligheterna att investera i åtgärder för att höja beredskapen.
Vi fick också besök från Ukraina. Ordföranden i Ukrainan Grain Association, Nikolay Gorbachov, besökte oss och berättade om hur produktionen i Ukraina utvecklats före och efter kriget, vilka hinder som möter ett stort exportbehov och hur ukrainarna kämpar under mycket svåra omständigheter. Runt sex miljoner hektar odlingsmark hittills behöver sökas av för minor, vilket det saknas både teknologi och personella resurser för.
Tack också till Tina Vinnerborg som presenterade Yara Internationals arbete för hållbarhet och till Albin Åkerblom som presenterade sitt och Nils Hermanssons examensarbete, som fick Foder & Spannmåls stipendium 2024!