Foder & Spannmåls årliga evenemang Branschdagen gick av stapeln den 4 mars och handlade i år om hur vi kan öka den svenska produktionen av livsmedel. Deltagare från hela livsmedelskedjan samlades på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm för att diskutera vilka åtgärder som som krävs, vilka hinder som finns och hur vi får med oss alla aktörer - privata som offentliga - i en sådan riktning.

Under sitt öppnande anförande beskrev vår VD Pontus Thureson hur Foder & Spannmåls medlemsföretag spelar en avgörande roll för livsmedelskedjan. Han poängterade att frågan som kräver en samlad framåtrörelse, där varje led i livsmedelskedjan måste inkluderas, för att undvika suboptimeringar.
När vi samlades på den här platsen för drygt ett år sedan och pratade om en ökad beredskap i livsmedelskedjan, underströk vi att produktionen av livsmedel är resultatet av vad en kedja hårt arbetande aktörer tillsammans åstadkommer. Det fanns en tydlig samsyn efter panelsamtalet vi då hade att en bättre beredskap i livsmedelsproduktionen kräver ett systemsynsätt. När man tänker efter är det självklart. Utan foder blir det ingen animalieproduktion. Utan bagerier blir det inget bröd. Utan mejerier blir det inget smör. Utan butiker blir det ingen distribution. Utan lantbrukare blir det... ingenting.
Han lyfte vidare fram betydelsen av handelsrelationerna, hur de å ena sidan tjänar oss väl och hur de å andra sidan kan göra oss sårbara, och ställde dem i relation till de pågående diskussionerna om självförsörjning. Vi får inte fastna i en svartvit debatt om självförsörjning kontra handel, menade han. Att enbart fokusera på självförsörjning, utan att beakta handelsrelationernas roll, vore att göra oss alla en otjänst.
Här gäller det att vara strategisk, inte kortsiktig - vidsynt, inte enögd. Vi behöver ett system som klarar av att stå emot globala kriser och samtidigt utnyttjar den globala marknadens förutsättningar. Det kräver i sin tur ett näringsliv som är starkt nog att ta marknadsandelar hemma, men också flexibelt nog att konkurrera internationellt. Och, det kräver en livsmedelspolitik som ser helheten. Det är genom en sådan balansgång jag tror att vi kan röra oss mot en växande, svensk livsmedelsproduktion som är både motståndskraftig och lönsam.
Andra viktiga områden som lyftes fram för en ökad livsmedelsproduktion var en välfungerande logistik och lagerhållning, en rättvis spelplan, innovation, arbetskraft och medmänsklighet.
Hela anförandet, i en något nedkortad version där praktisk information om dagen och liknande utelämnats, finns att ta del nedan.
.