SAMMANFATTNING
Sveriges skörd 2024 blir större än 2023, men är sämre än väntat och en besvikelse för många lantbrukare. Samtidigt är variationerna i avkastning stora, även lokalt. Kvalitetsmässigt är skörden mestadels bra, men även här finns stora variationer.
SKÖRDELÄGET
Skördeperioden har präglats av mestadels mycket bra skördeväder, vilket har resulterat i ett jämnt flöde av varor med relativt sett låga vattenhalter. Detta har underlättat hanteringen för såväl lantbrukare som spannmålsmottagningar. I sydligaste Sverige närmar man sig slutet av skörden. Längre norrut återstår fortfarande en hel del vårgrödor att tröska och beroende på väder kan slutfasen av skörden bli utsträckt.
UPPSKATTAD SKÖRDESTORLEK
Prognosen för hur stor skörden blir tas fram i samverkan mellan Foder & Spannmål och medlemsföretag, som har en god överblick i sina geografiska verksamhetsområden. Spannmålshandelns förväntningar, inleveranser, observationer från fält och övrigt relevant beaktas i arbetet. Efter en viktning av de olika regionerna räknas sedan en uppskattad areal, förväntad avkastning och total volym fram.
Vår samlade bedömning är att drygt 5 miljoner ton spannmål kommer att skördas 2024. Det är en större skörd än förra året, då drygt 4,3 miljoner ton skördades, men mindre än de nästan 5,4 miljoner ton som Jordbruksverket uppskattade i sin prognos från mitten av augusti 2024. Även skörden av oljeväxter bedömer vi blir mindre än vad Jordbruksverket uppskattat.
SAMMANFATTANDE KVALITETSASPEKTER
Vad gäller de olika spannmålsslagen kan särskilt följande nämnas.
Veteskörden har över lag ganska bra kvaliteter, med bra falltal men något ojämna proteiner och rymdvikter.
Rågen håller god kvalitet. Lokalt förekommer en del problem med mjöldryga.
Maltkornet har över lag bra grobarhet, men i vissa partier finns en hel del små kärnor.
Havren har mestadels bra färg, men rymdvikterna är låga vilket kommer att kräva en del arbete för att få fram bra grynhavrepartier.
I fråga om fusariumtoxiner har hittills cirka 3 800 analyser genomförts. Även om det förekommer DON i havre är situationen stabil med endast ett fåtal partier över gränsvärdet så här långt. Ingen eller mycket låg förekomst av toxinerna T-2/H-T2 noteras.
FARHÅGOR OCH RISKER FRAMÖVER
En hel del vårsäd är fortfarande otröskad, framför allt i västra och norra Sverige, och ett väderomslag skulle kunna medföra stigande halter av DON och andra toxiner. En fortsatt god övervakning är därför att rekommendera.
De senaste åren har handeln sett en tydligt ökande frekvens av eftersäsongs-leveranser med lagringsskador. Även om förutsättningarna i år är bättre än exempelvis förra året, vill branschen understryka vikten av att löpande övervaka inlagrade partier. Riskerna för återfuktning är betydande, särskilt om vi skulle få en varm och fuktig höst. Riskerna är störst i större planlager och där bör övervägas att torka ned varan någon procent extra.
TABELLER
Comments